Ontspanning, rust vinden in jezelf
28 oktober 2021Glutenvrije havermoutcrackers met zaden
24 november 2021Langer en gezonder leven door goede slaap
Het is alweer tijd voor de laatste blog in de reeks over leefstijlaspecten. Het laatste onderwerp waar ik het over wil hebben is hoe je langer en gezonder kan leven door goede slaap. Het belang van goede slaap wordt door veel mensen onderschat. In deze blog leg ik uit waarom slaap zo belangrijk is en geef ik je een aantal slaap tips.
Voorkom vermoeidheid
Eén van de functies van slaap is het voorkomen van vermoeidheid. Door goed te slapen zorg je ervoor dat je goed uitgerust bent en goed kan functioneren door de dag heen. Maar wat doet je lichaam eigenlijk allemaal terwijl je slaapt en wat zijn de effecten hiervan?
Schoonmaak in je lichaam
Door de schoonmaak in je lichaam tijdens je slaap kan je de volgende dag weer goed functioneren. Dit gaat zowel over fysiek als mentaal functioneren. Tijdens deze schoonmaak hersteld je lichaam zichzelf en worden ook je hersenen schoongemaakt. In de hersenen worden herinneringen verplaats van je korte termijn geheugen naar je lange termijn geheugen. Hierdoor heb je de volgende dag weer ruimte om nieuwe informatie op te slaan. Daarnaast krimpen de hersenen tijdens de slaap. Dit zorgt ervoor dat schadelijke stoffen tussen de hersenen kunnen worden afgevoerd. Deze afvalstoffen in de hersenen worden in verband gebracht met verschillende vormen van dementie (o.a. alzheimer). Naast dementie kan een goede slaap de kans op andere welvaartziekte verminderen.
Slechte slaap zorgt voor schade in ons lichaam
Zojuist heb ik de schoonmaak van de hersenen al genoemd als iets wat de kans op welvaart ziekten kan verminderen. Nu zorgt een nacht slechte slaap voor nog meer schade in het lichaam dan je denkt! Als je één nacht van vier uur slaapt in plaats van acht uur neemt de effectiviteit van je immuunsysteem met 70% af! Dit betekend dat je vatbaarder bent voor infectie ziekten maar dit vergroot ook de kans op verschillende vormen van kanker. Als deze vergrote kans op kanker en alzheimer al niet genoeg zorgt een structureel slaap tekort (al bij nachten van 6 uur) voor een verandering in onze DNA activiteit. Genen die verantwoordelijk zijn voor het immuunsysteem worden minder actief en genen die verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van tumoren, chronische ontstekingen en stress (hart- en vaatziekten) worden juist actiever. Door deze verstoringen van je genen wordt ook de hormoon huishouding in je lichaam verstoort. Deze verstoring heeft invloed op alle processen in het lichaam. Denk hierbij aan honger gevoel, verzadigingsgevoel tijdens het eten maar ook hormonen die invloed hebben op stress.
Goede nachtrust
Dat een goede nachtrust belangrijk is om ons lichaam in balans en werkend te houden is duidelijk. Maar hoe krijg je een goede nachtrust? Het is ten eerste belangrijk dat je ervoor zorgt dat je zoveel mogelijk slaapt volgens je eigen ritme. Dit wil zeggen dat je ervoor zorgt dat je gaat slapen en wakker wordt op een tijd die bij jou past. Het werkt voor mij bijvoorbeeld goed om rond 12 uur naar bed te gaan en tussen 8 en 9 wakker te worden. Nu is dit voor sommige mensen door werk of andere dingen niet altijd mogelijk om op de voor hun perfecte tijd te slapen, maar probeer zoveel mogelijk jouw eigen ritme aan te houden. Daarnaast is het belangrijk om altijd rond de 8 uur te slapen (dit kan per persoon verschillen) te kort slapen is niet goed, maar te lang ook niet. Te lang slapen kan namelijk duiden op andere gezondheid problemen in het lichaam.
Tips om goed te slapen
Nu het belang van goede slaap om langer en gezonder te leven is duidelijk wil ik je nog een aantal tips geven om beter te slapen.
- Vermijd drukte voor het slapen gaan;
- Probleem zoveel mogelijk je natuurlijke slaapritme te volgen;
- Probeer op een rustige manier wakker te worden, meer hierover in deze blog;
- Zorg voor een koele donkere kamer. Kies voor een dikkere deken en de verwarming uit;
- Zo min mogelijk elektrische apparaten in de slaapkamer (beperkt het tot een wekker en licht);
- Drink geen cafeïne na 10 uur ’s ochtends, meer hierover lees je in deze blog.
Dit zijn natuurlijk maar een paar tips, maar deze kleine dingen kunnen er al voor zorgen dat je veel beter slaapt. Dus pak je nachtrust en creëer een goede basis voor je gezondheid!
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Volg me dan op Facebook of Instagram
Dit en informatie over voeding, beweging, stress en onstpanning lees je allemaal in de PMA Health Guide!
De PMA Health Guide staat vol met handige informatie en tips waardoor jij meteen aan de slag kan met je leefstijl.
Het effect van gezond leven? Meer energie om leuke dingen te doen!