Handige tips om stress te verminderen tijdens de feestdagen
23 december 2021Is het tijd om gezonder te gaan leven
3 maart 2022Wat is de rol van een leefstijlcoach
Hoewel het woord leefstijl steeds bekender wordt kan het voor sommige mensen nog steeds vrij vaag zijn. Wanneer je er leefstijlcoach van maakt wordt dit vaak niet duidelijker. In deze blog wil ik deze verwarring voor eens en altijd de wereld uithelpen en geef ik antwoord op de vraag: Wat is de rol van een leefstijlcoach en hoe helpt een leefstijlcoach jou? Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we natuurlijk eerst gaan kijken naar wat leefstijl eigenlijk is.
Leefstijl: alles wat je doet
Leefstijl is eigenlijk alles wat je dagelijks doet, vanaf het moment dat je opstaat tot het zelfde moment de volgende dag. Dus wat en hoe je ontbijt, hoeveel je op een dag beweegt, de stress van je werk en/of privé leven, hoe je tot rust komt, wat je heel de dag door eet en drinkt en hoe goed je slaapt. Wat mij betreft is het sleutelwoord in leefstijl balans, door balans te vinden en controle te hebben over je lichaam vind je energie en gezondheid.
Wanneer ben je in balans?
Je kan de balans vinden door ervoor te zorgen dat je niet te weinig, niet teveel en voedzaam eet. Op de juiste manier met stress omgaan en het te gebruiken in je voordeel. In beweging blijven zodat je lichaam fit en sterk blijft. En natuurlijk een goede nachtrust zodat je fysiek en mentaal kan herstellen van je dag.
Wat is de rol van de leefstijlcoach hierin?
De rol van de leefstijlcoach is jouw begeleiden en coachen. Nu maakt het kunnen begeleiden en coachen van iemand je niet meteen leefstijlcoach. Een leefstijlcoach beschikt over kennis over alle onderwerpen die ik eerder in deze blog noem. Wanneer de kennis te kort schiet neemt een goede leefstijlcoach het initiatief om samen met jou andere zorgverleners (bv. Een diëtist of fysiotherapeut) bij het traject te betrekken. In sommige gevallen wanneer dit nodig is en de client hier akkoord op geeft overlegd de leefstijlcoach zelfs met jouw huisarts om zo goed mogelijk te helpen.
Gedrag en gedragsverandering
Naast kennis over gezondheid heeft een leefstijlcoach kennis over gedrag en gedragsverandering. Dit past de coach toe om jou te helpen met het overwinnen van blokkades die jou tegenhouden om gezonder te leven. Door het toepassen van deze kennis zorgt de leefstijlcoach er voor dat jij gezonder gaat leven en uiteindelijk geen hulp meer nodig hebt. Een leefstijlcoach kan dus veel voor jou betekenen en zorgen voor een duurzame verandering.
Een duurzame verandering
Het uiteindelijke doel van een traject met een leefstijlcoach is duurzame verandering. Dit wil zeggen dat jij na afronden van het traject met de leefstijlcoach nog steeds je nieuwe gezonde gewoonten doorzet. Dit is voor jou een nieuwe gewoonte en je hoeft hier niet meer over na te denken. Om dit voor elkaar te krijgen zorgt de leefstijlcoach dat jij na het traject over de juiste kennis beschikt over gezond leven en weet hoe je deze moet toepassen. Dit heeft als resultaat dat jij na het traject met de leefstijlcoach aan je gezondheid blijft werken. Oftewel een duurzame verandering.
Waar moet je op letten bij het zoeken van een leefstijlcoach
Het eerst punt waar je op moet letten bij het zoeken van een leefstijlcoach is heel persoonlijk, namelijk “past deze coach bij mij”. Een goede coach zal zelf ook kijken of jij als client bij hem/haar past, eerlijk zeggen wanneer het geen match is en mogelijk je ook doorverwijzen naar een collega waarvan de leefstijlcoach denkt dat het wel een match is. Er kan verschil zitten tussen leefstijlcoaches. De ene is bijvoorbeeld meer gericht op mindfulness en spiritualiteit en de andere is (zoals mij) praktischer ingesteld. In alle gevallen moet een goede leefstijlcoach doen wat ik hierboven beschreven heb. Bij het kiezen van een leefstijlcoach moet je ook altijd controleren of deze is aangesloten bij de beroepsvereniging leefstijlcoaches Nederland in het kort: BLCN. Als een coach niet is aangesloten bij deze beroepsvereniging is de kans groot dat ze geen geaccrediteerde opleiding hebben gevolgd. Leefstijlcoach is op dit moment namelijk geen beschermt beroep en helaas mag iedereen zichzelf leefstijlcoach noemen. Een app is overgins geen vervanging voor een leefstijlcoach!
Hoe begin ik een traject
Ik hoop dat je nu een beter beeld hebt van de rol van de leefstijlcoach en waar je op moet letten bij het zoeken en uitkiezen van een coach. Ik zelf begin een traject altijd met een gratis oriënterend gesprek in de vorm van de Health Boost. Tijdens deze health boost krijg je waardevolle tips en leren wij elkaar kennen. Als tijdens het gesprek blijkt dat ik jou kan helpen kunnen we er voor kiezen om een traject te starten.
Ben je nu nieuwsgierig geworden of ik jou kan helpen? Of heb je andere vragen? Neem gerust contact met mij op.