Het gevaar van ervaringsexperts
26 mei 2021Waarom is investeren in je gezondheid nog steeds raar?
10 september 2021Eerst een bak koffie, of toch beter van niet
Je word ‘s ochtends wakker het eerste wat je doet is een bak koffie drinken. Zonder kan je immers niet opstarten of functioneren. Je zegt zelfs veelvuldig tegen mensen dat ze je voor je eerste bak koffie met rust moeten laten. Misschien ben jij ook wel zo iemand met z’n mok waarop staat dat mensen je met rust moeten laten voordat je koffie op hebt?
Herken jij je hierin? Ben jij iemand die heel graag koffie drinkt? Of wil je weten waarom je collega’s altijd zo chagrijnig zijn in de ochtend en claimen dat dat door het gebrek aan koffie komt? Dan wil ik je graag wat vertellen over koffie en met name cafeïne.
Cafeïne in je lichaam
Cafeïne is de stof in koffie waar ik het over ga hebben. Het eerst wat ik jullie wil meegeven is wat cafeïne in je lichaam doet. Het zorgt voor alertheid en verhoogd je prestaties (dit is minimaal). Maar het gebruik van cafeïne kan ook zorgen voor rusteloosheid, slapeloosheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn, hart- en vaat stoornissen en darm- en maagklachten. Het stukje waar ik wat dieper op in wil gaan is slapeloosheid.
Het effect van cafeïne op je slaap
Het effect van cafeïne op je slaap is bij bijna iedereen bekent, een slechte nachtrust. Om dit beter te begrijpen moet je eerst weten waarom je niet in slaap komt wanneer je cafeïne in je lichaam hebt. Dit heeft te maken met je hersenen die receptoren (ontvangers voor stofjes in je lichaam) bevatten. Zo hebben je hersenen ook receptoren waar zich een stof aan bind die zorgt dat je inslaapt. Dit is ook meteen de truc waarom je wakker blijft van cafeïne. Cafeïne bind zich namelijk aan deze zelfde receptoren en voorkomt zo dat je in slaap valt!
Maar ik drink ’s avonds geen koffie
Nu denken sommige van jullie waarschijnlijk: okay, maar ik drink ’s avonds geen koffie dus dit maakt voor mij helemaal niet uit. Maar niets is minder waar; wist je dat cafeïne een halfwaardetijd (de tijd die een stof erover doet om voor de helft af te breken) van ongeveer 8 uur (dit kan verschillen per persoon) heeft in ons lichaam! Dus de koffie die je door heel de dag heen drinkt heeft in de avond nog effect op je slaap.
Om dit duidelijk te maken heb ik hieronder een rekenvoorbeeld voor je gemaakt. Ik ga hier uit van 3 bakken koffie (80mg cafeïne per bakkie) op een dag, dit is namelijk wat 80% van de Nederlanders gemiddeld drinkt:
- Je drinkt om 8:00 uur je eerste bakkie koffie dit betekend dat je op dat moment 80mg cafeïne in je bloed hebt zitten.
- Vervolgens drink je om 16:00 uur nog een bakje koffie. Om 4 uur zit nog de ongeveer helft van de cafeïne van je eerste bak koffie in je bloed oftewel 40mg plus de 80mg van het nieuwe bakkie betekend dat er nu 120mg cafeïne in je lichaam zit.
- Wanneer we nu verder rekenen naar het kopje koffie dat je ’s avonds tijdens het 8 uur journaal of je favoriete serie drinkt, wat ongeveer 4 uur later is, betekend dit dat deze 120mg nog geeneens gehalveerd is en je weer 80mg cafeïne binnenkrijgt.
Drink geen koffie!
Wanneer je naar dit rekenvoorbeeld kijkt kan je er dus vanuit gaan dat je op het moment dat je naar bed gaat nog een flinke hoeveelheid cafeïne in je bloed hebt die je nachtrust verstoort. Goede kans dat je daardoor niet of slecht slaapt. Dit voorbeeld ging uit van 3 bakken koffie verspreid over de dag maar 1 bak koffie te laat op de dag kan al effect hebben op je nachtrust! Vandaar is mijn advies dus eigenlijk: Drink geen koffie want een goede nachtrust is van levensbelang. Mocht je echt koffie willen drinken, drink dan geen koffie na 10 uur ’s ochtend om zo een negatief effect op je nachtrust te voorkomen!
Bonus vraag: Hoe snel na je eerste bak koffie ben jij ’s ochtend aanspreekbaar?
Nog een extra weetje voor jullie: Cafeïne zit na het drinken van koffie na een aantal minuten al in je bloed. Het duurt echter nog een half uur voordat je het effect ervan merkt.
PS: Wil jij aan je gezondheid werken? Download hier gratis ‘The wake up test’ om erachter te komen waar jij kan beginnen!